Dino Škamo je vatrogasac s dugogodišnjim iskustvom kako u gašenju požara tako i u spašavanju ljudi i imovine. Zapovjednik je 4. smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i diplomirani inženjer sigurnosti na radu smjera zaštita od požara.

Osim redovnog posla i zadataka koje obavlja u JVP Grada Rijeke, Dino je i instruktor ronjenja s certifikatima Scuba Schools International (SSI) i Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS), instruktor ponašanja požara u zatvorenom području, sudionik stručnih vatrogasnih skupova na državnoj razini kao i izlagač tema vezanih za domenu suvremenog vatrogastva te certificiran za spašavanja iz dubina i s visina (2.stup).

Uz sav trud na terenu Dino se trudi olakšati živote drugih i darivanjem krvi koju je darovao 36 puta, a član je i kluba prijatelja SOS Dječje selo Hrvatska za koje svaki mjesec već 3 godine uplaćuje donacije.
Slobodno vrijeme provodi s obitelji, suprugom Mihaelom, sinom Ivorom i kćeri Zolom. Već punih 26 godina pjevač je u klapi Kastav koja je doživjela brojne uspjehe kako u Hrvatskoj tako i na međunarodnoj razini u SAD-u, Meksiku, Brazilu, Južnoj Koreji, Argentini, Rusiji i cijeloj Europi. Također kako bi bio fizički spreman za posao koji obavlja aktivno se bavi sportom, biciklizmom, plivanjem i fitnesom, a za sebe kaže da nije vatrogasac da bi vjerojatno bio profesor tjelesnog odgoja.

Dino Škamo je za svoju spremnost, ustrajnost, hrabrost i požrtvovnost dobio veliki broj priznanja, pohvala i nagrada, a neke od njih su:
Pothvat godine 2016 (spašavanje osoba iz vodene površine) DUZS
Srebrna Povelja Hrvatske Vatrogasne Zajednice za hrabrost i požrtvovnost 2016
Posebno priznanje Grada Rijeke za hrabrost i požrtvovnost 2016
Ponos Hrvatske 2018 (spašavanje kupača iz podivljalog mora)
Godišnja nagrada PGŽ 2018 za iznimnu hrabrost i požrtvovnost u spašavanju ljudskih života i imovine (novogodišnje kupanje na pećinama, požar u psihijatrijskoj bolnici Lopača)
Počasni Građanin Općine Jelenje (Psihijatrijska bolnica Lopača-požar; pad motornog zmaja i spašavanje pilota)

Dino za svoj posao kaže „Volim posao koji sam izabrao kao profesiju. Osjećam se dobro kada pomognem nekome u bilo kojem smislu. Imati privilegiju spasiti nekome život čast je koju sam imao prilike osjetiti više puta i uistinu je dobar osjećaj. To je ono što me gura da I dalje budem spreman od reagirati ukoliko se dogodi nešto što zahtijeva intervenciju nas vatrogasaca. Ponosim se time što jesam i što radim i volim to.“
Jedan je od organizatora riječke vatrogasne biciklijade, kojom se svake godine obilježava ulazak u protupožarnu sezonu i uz to prikuplja novac za donaciju potrebitima.