Koliko god da je nešto sveprisutno i bezvremensko, toliko se i varijacija na temu javlja iz svih krajeva svijeta, pa tako ni klasični sako nije iznimka

Poznato je da su dva osnovna elementa muškog odijela sako i hlače. Kako se osobu uvijek gleda u oči dok se razgovara veća se pažnja posvećuje gornjem dijelu odijela, odnosno, sakou. On može, naizgled jednostavnu i neformalnu, kombinaciju traperica s tenisicama uzdignuti na sofisticiranu i profesionalnu razinu. Kako je sako uopće nastao i koji su sve njegovi oblici, otkrijte u nastavku, a sve modele možete pronaći u našoj online trgovini.

The Jacket – Britanski kroj

Može se reći da su temelji suvremene muške mode postavljeni 1800-ih godina u ondašnjem centru svijeta, Londonu, na adresi Savile Row 37. Čuveni krojač Henry Poole, poznat kao otac britanskog stila, je za Princa od Walesa, kasnije kralja Edwarda VII., po narudžbi skrojio večernje odijelo. Sako je bio strukiran s laganom podstavom na ramenima, a kako bi se moglo lakše kretati, na donjem dijelu leđa su bila dva proreza.

Odijelo je postalo iznimno popularno među britanskom gospodom jer su prorezi elegantnu jaknu činili idealnom pri jahanju ili odmaranju u prostorijama džentlmenskih klubova. Dvostruki su prorezi omogućavali da se sako što bolje pripije uz tijelo čime se iz svih kutova gledanja postizao vitak i mladenački izgled. Zbog kišovitog britanskog vremena, tvrđi i deblji materijali su se koristili pri izradi, a džepove su od kiše štitili preklopi.

La Giacca – Talijanski kroj

Omiljeni sako britanske gospode je ubrzo našao svoje kritičare u ostatku Europe, ponajviše u Italiji. Debeli materijali koji su Britance štitili od kiše, Talijanima su bili samo dodatan teret po vrućoj mediteranskoj klimi. Počela su se krojiti odijela od lakših materijala, ali i dvostruki je prorez zajedno s preklopima preko džepova otišao u zaborav.