Varteks > Novosti > Britanski, talijanski i američki. Ovo su tri vrste sakoa koje trebate znati

Britanski, talijanski i američki. Ovo su tri vrste sakoa koje trebate znati

2019-10-07T14:40:40+02:0007.10.2019.|

Koliko god da je nešto sveprisutno i bezvremensko, toliko se i varijacija na temu javlja iz svih krajeva svijeta, pa tako ni klasični sako nije iznimka

Poznato je da su dva osnovna elementa muškog odijela sako i hlače. Kako se osobu uvijek gleda u oči dok se razgovara veća se pažnja posvećuje gornjem dijelu odijela, odnosno, sakou. On može, naizgled jednostavnu i neformalnu, kombinaciju traperica s tenisicama uzdignuti na sofisticiranu i profesionalnu razinu. Kako je sako uopće nastao i koji su sve njegovi oblici, otkrijte u nastavku, a sve modele možete pronaći u našoj online trgovini.

The Jacket – Britanski kroj

Može se reći da su temelji suvremene muške mode postavljeni 1800-ih godina u ondašnjem centru svijeta, Londonu, na adresi Savile Row 37. Čuveni krojač Henry Poole, poznat kao otac britanskog stila, je za Princa od Walesa, kasnije kralja Edwarda VII., po narudžbi skrojio večernje odijelo. Sako je bio strukiran s laganom podstavom na ramenima, a kako bi se moglo lakše kretati, na donjem dijelu leđa su bila dva proreza.

Odijelo je postalo iznimno popularno među britanskom gospodom jer su prorezi elegantnu jaknu činili idealnom pri jahanju ili odmaranju u prostorijama džentlmenskih klubova. Dvostruki su prorezi omogućavali da se sako što bolje pripije uz tijelo čime se iz svih kutova gledanja postizao vitak i mladenački izgled. Zbog kišovitog britanskog vremena, tvrđi i deblji materijali su se koristili pri izradi, a džepove su od kiše štitili preklopi.

La Giacca – Talijanski kroj

Omiljeni sako britanske gospode je ubrzo našao svoje kritičare u ostatku Europe, ponajviše u Italiji. Debeli materijali koji su Britance štitili od kiše, Talijanima su bili samo dodatan teret po vrućoj mediteranskoj klimi. Počela su se krojiti odijela od lakših materijala, ali i dvostruki je prorez zajedno s preklopima preko džepova otišao u zaborav.

Talijanski je kroj jakne poseban po izrazito strukiranoj silueti i podstavom na ramenima, kojima se postiže muževan izgled tijela u obliku slova ‘V’. Zahvaljujući talijanskoj filmskoj zvijezdi, Marcellu Mastroianniju, odijelo je ubrzo postalo svjetski poznato. Ovisno o regiji, tri su varijacije talijanskog sakoa (jakne): Romano, Napoletano i Milanese, a sve su obavezan komad među posjetiteljima najvećeg događanja muške mode, Pitti Uomo, u Firenci.

The Sack Jacket – Američki kroj

Kako to obično biva u Americi, jednostavnost je najviše na cijeni. Američki biznismeni koji su preko noći došli do velikog bogatstva htjeli su to i pokazati, ali bez pretjeranog kompliciranja stvari zbog čega su i napustili Europu. Najstarija krojačka radnja u SAD-u, Brooks Brothers, je ‘jurećih dvadesetih’ mušterijama nudila odijela jednostavnog kroja koja nisu odviše svečana poput britanskih niti pretjerano pompozna poput talijanskih.

Trup odijela uopće nije strukiran već daje ravnu siluetu što je podsjećalo na francusku tehniku krojenja saque, odnosno, vreća (eng. sack). Sako je bez podstave na ramenima, a na leđima je samo jedan prorez kako bi se moglo lakše kretati. Iako je najjednostavniji i možda najudobniji tip sakoa, ispašta upravo zbog toga jer u usporedbi s europskim modelima ispada previše običan zbog čega se često i koristi kao odijelo za poslovne prigode za kakve je mušterije isprva i nastao.

PONUDA MUŠKIH ODIJELA
Tamno sivo muško odijelo sa sitnom strukturom - Regular fit
PONUDA MUŠKIH SAKOA
Muški sako plave boje 100's - Slim fit
 BESPLATAN POVRAT - NOVA KOLEKCIJA DO - 40% 
close-image