Dragi muškarci. Ako želite inicijaciju u “modne tigrove” i majstore dobrog stila, nastavite čitati. Dakle, dogovorili ste spoj sa ženom na koju želite ostaviti dobar dojam. Prije svega znajte – iako će ona to možda dobro skrivati, oštrim će vas okom procjenjivati od glave do pete i samo vas natprirodna ljepota i šarm mogu izvući iz stilske katastrofe. Bolje ne riskirati pa pročitajte nekoliko dobrih savjeta.

Prije svega, odabir odjeće ovisi, kao i uvijek, o kontekstu pa sukladno tome treba kombinirati formalne ili manje formalne odjevne kombinacije. Recimo da idete u restoran na večeru i odlučili ste se za odijelo, no u opuštenijoj varijanti.

Najbolja odjevna kombinacija i odgovarajući fit

Predlažemo klasično sivo ili plavo odijelo u tamnijoj ili svjetlijoj nijansi uz bijelu ili svjetlo pastelnu košulju. Varijacije decentnih mikro dezena odijela i košulja također dolaze u obzir. Za opušteniji dojam, ostavite kravatu kod kuće i umjesto toga u gornji džep sakoa stavite efektnu ukrasnu maramicu koja će istaknuti vaš dobar stil i uglađenost.

No prije samog izbora najbolje kombinacije, ne možemo dovoljno puta naglasiti prvi i najvažniji korak do stilskog uspjeha – odabir kroja odijela koje je savršeno prilagođeno vašem stasu. Za početak, odaberite jednu od opcija dostupnih modela: regular, slim ili comfort.

Primjerice, sako savršeno prilagođen vašem stasu bi vam trebao omogućavati da se slobodno i nesputano krećete bez obzira je li on zakopčan ili otkopčan. Također, ako ste niže i krupnije građe, uvijek birajte sako s jednostrukim kopčanjem. Ako ste visoki i vitki, možete eksperimentirati i sa sakoima koji imaju dvostruko kopčanje. Kada birate idealan kroj hlača, obratite pažnju na to da budu udobne, da omogućavaju ugodno sjedenje, nesputano kretanje i da vam savršeno pristaju u struku, a ne samo na bokovima.

Kako majstori dobrog stila zakopčavaju gumbe na sakou i košulji

Ako sako ima jedan gumb, zakopčajte ga jer će tako zadržati idealnu formu.

Ako sako ima dva gumba, zakopčajte samo prvi gumb. Donji mora biti otkopčan. Bez iznimke.

Kod odijela s tri gumba vrijedi jednostavno pravilo: “ponekad, uvijek i nikad”, dakle: ponekad (ako želite) možete zakopčati prvi gumb, uvijek drugi i nikada treći.

Ako sako ima dvostruki red kopčanja, svakako zakopčajte unutarnji red gumba, kao i gornji red vanjskih, ali ostavite otkopčan zadnji gumb.

Ukratko – sjetite se ovih savjeta kada vam ruka krene prema zadnjem gumbu sakoa i spriječite stilsku pogrešku na vrijeme!

Naravno, ova pravila nisu izmišljena bez razloga. Takav stil kopčanja “izvlači maksimum” iz majstorski krojenog sakoa koji će na vama izgledati zaista lijepo te vam ujedno omogućiti prirodan i slobodan način kretanja.

A sada košulja. Rukavi na košulji bez iznimke moraju biti zakopčani. Ako nosite kravatu, svi gumbi moraju biti zakopčani. Ako ne nosite, onda je dopušteno otkopčati prvi ili eventualno drugi gumb, ovisi o kroju.

Koja je idealna dužina nogavica

Bez obzira jeste li odabrali odijelo pa su vam hlače već usklađene sa sakoom ili ste se odlučili za drugačiji kroj hlača kao što su chino ili čak traperice, jedno pravilo ne smijete zaboraviti. Dužina nogavica mora biti tik do gornjeg ruba cipela. Drugim riječima, rez nogavice mora biti na onom mjestu gdje se rub hlača dodiruje s cipelom. Još jedan dobar savjet je provjera kod sjedenja. Naime, nogavica nikako ne bi smjela biti previsoko iznad gležnja, a kada ustanete, čarape ne bi trebale biti vidljive. I neka budu uvijek crne ili tamne boje.

Koji su najbolji modni detalji za muškarce

Osim šarma koji obara s nogu i manira pravog gentlemana, opći dojam možete unaprijediti i pravilnim izborom modnih dodataka. Ako nosite remen, odaberite elegantan i klasičan model, idealno od kvalitetne kože i to u istoj boji kao i cipele.

Kopča remena neka bude jednostavna. Klasičan model cipela ili čak jednostavne i besprijekorno čiste kožne ili antilop tenisice, idealan su izbor. Naš je prijedlog i najsigurnija opcija kod kombiniranja remena i cipela – crna ili smeđa boja.

Ako ste među muškarcima koji u svom stilskom arsenalu imaju satove i volite ih nositi, a pritom ste odlučili na romantični izlazak u elegantnom odijelu i košulji, neka i vaš sat bude takav. Elegantan i decentan. Ako imate robustan sportski sat kakav nosite na trčanje ili u teretanu, ostavite ga kod kuće.