Varteks poštuje privatnost i štiti osobne podatke svojih korisnika, poslovnih partnera ili drugih osoba s kojima ostvaruje poslovnu suradnju, a čije osobne podatke prikuplja i obrađuje u svom svakodnevnom poslovanju.

Pravila zaštite podataka i privatnosti su temeljni dokument koji opisuje svrhu i ciljeve prikupljanja, obrade i upravljanja osobnim podacima, kao i osiguravanje adekvatne razine zaštite podataka  (u daljnjem tekstu: ‘Pravila’). U cilju osiguranja poštene i transparentne obrade, Varteks vam pruža jasne informacije o obradi i zaštiti osobnih podataka koje prikuplja i obrađuje te omogućava jednostavan nadzor i upravljanje nad osobnim podacima i privolama.

Pravila su formirana u skladu s važećim propisima, Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

Varteks je imenovao službenika za zaštitu podataka kojeg možete kontaktirati na e-mail adresu dpo@varteks.com ili poštom na adresu Varteks d.d. (‘Službenik za zaštitu podataka’), Zagrebačka 94, HR-42000 Varaždin.

  1. PODACI KOJE PRIKUPLJAMO

1.1. Tijekom posjete našim web stranicama i web trgovini

Možete posjetiti Varteks web stranice i trgovinu bez pružanja informacija o sebi. U tom ćemo slučaju prikupiti tehničke podatke o pristupu koje će vaš preglednik automatski prenijeti našem poslužitelju (serveru) prilikom pregledavanja naših web stranica. Pristupni podaci uključuju sljedeće informacije:

– vrijeme i datum pristupa
– adresa web stranice kojoj ste pristupili i kojoj pristupate
– sadržaj zahtjeva (adrese i nazivi traženih datoteka)
– informacije o korištenom pregledniku i operativnom sustavu (verzije, postavke jezika)
– online identifikacijski podaci (npr. IP adresa, identifikacija uređaja, ID-ovi sesija)
– poruke o pogreškama, gdje je to primjenjivo (ako se traženi sadržaj ne može prikazati)
– posljednja posjećena stranica na kojoj ste putem poveznice preusmjereni na našu stranicu

Prilikom posjete našoj web stranici, vaši će pristupni podaci biti automatski pohranjeni u log datotekama (dnevniku) našeg poslužitelja (servera) i naknadno anonimizirani skraćivanjem ili brisanjem vaše IP adrese. Nakon tog postupka više neće biti moguće donijeti zaključke o vašoj osobi na temelju log datoteka dnevnika poslužitelja.

Također, kada posjetite Varteks web trgovinu, prikupit ćemo i one podatke koje izravno pružate korištenjem dostupnih funkcija. Na primjer, saznat ćemo koji proizvodi vas zanimaju kada upotrijebite funkciju pretraživanja.

1.2. Pravila o kolačićima (‘cookies’)

Web stranice i trgovina Varteks koriste kolačiće (‘cookies’) s ciljem poboljšavanja vašeg korisničkog iskustva. Kolačić je standardizirana tekstualna datoteka koju vaš web preglednik čuva na vašem računalu u vremenskom razdoblju koje je odredio pružatelj kolačića. Kolačići omogućavaju lokalno pohranjivanje informacija kao što su postavke jezika, sadržaj košarice za kupnju i privremene identifikacijske značajke koje se mogu pozvati tijekom sljedećih posjeta web lokaciji kako bi se ponovno postavile odgovarajuće postavke koje je korisnik odabrao prilikom prethodnog posjeta. Ove informacije mogu biti spremljene jedino ako vi to kao korisnik omogućite. Web stranice i trgovina ne mogu dobiti pristup informacijama bez vaše dozvole i ne mogu pristupiti drugim datotekama na vašem računalu.

Prilikom prve posjete našim web stranicama i web trgovini samostalno ćete odabrati razinu kolačića koju želite pohraniti na svom računalu te na taj način u potpunosti upravljati procesom korištenja kolačića.

Možete pregledati i izbrisati kolačiće koji se koriste u sigurnosnim postavkama vašeg preglednika. Postavke preglednika možete konfigurirati u skladu s vašim željama i, na primjer, odbiti prihvatiti kolačiće trećih strana ili bilo koje kolačiće.

1.3. Tijekom predavanja narudžbe u web trgovini

Prikupit ćemo podatke o proizvodima koje naručujete, kao i podatke koji se izravno prikupljaju u vezi s izvršavanjem vaših narudžbi. Podaci za izvršavanje narudžbi  su sljedeći:

– informacije o naručenim proizvodima, kao što su brojevi i veličina predmeta
– ime i prezime
– adresa za isporuku robe
– e-mail adresa
– broj mobitela za kontakt radi isporuke
– podaci o plaćanju
– podaci o povratima i reklamacijama (npr. razlozi za povratak, obavijesti o nedostatcima)
– brojevi narudžbi
– brojevi za praćenje pošiljke
– ime tvrtke i kontakt osobe, adresu tvrtke i OIB (ukoliko ste zatražili R1 račun)

Čak i ako izvršite nekoliko narudžbi kao gost i upotrebljavate identične glavne podatke, naši će sustavi zadržati vaše podatke u jedinstvenom zapisu o korisničkim podacima kako bi se olakšalo održavanje baze podataka naših klijenata.

1.4. Kada nas kontaktirate

Prikupit ćemo komunikacijske podatke koje popunjavate kada nas kontaktirate putem obrasca za kontakt na našoj web stranici, putem e-maila, telefona ili na drugi način. Ovisno o kanalu koji upotrebljavate, to može obuhvaćati npr. podatke za kontakt (npr. e-mail adresu ili telefonski broj) i sadržaj vaše poruke. Telefonski razgovori s Varteks službom za korisnike se ne snimaju, kao niti bilo koji drugi razgovori upućeni na Varteks telefonske brojeve.

Također ćemo koristiti ponude koje pružaju društvene mreže kao što su Facebook i Instagram za interakciju s našim klijentima. Imajte na umu da Varteks nema utjecaja na uvjete pružanja usluge društvenih mreža ili njihove politike obrade podataka. Stoga svakako provjerite osobne podatke koje nam dostavljate putem društvenih mreža.

1.5. Kada se prijavite za primanje newsletter-a

Ako ste se prijavili za Varteks newsletter, pohraniti ćemo vaše podatke (e-mail adresu) koje ste dali u tu svrhu za slanje newsletter-a.

Možete otkazati pretplatu na Varteks newsletter u bilo kojem trenutku. Da biste otkazali pretplatu, koristite poveznicu za otkazivanje pretplate koja se nalazi na dnu svakog Varteks newslettera.

 

  1. NAČINI KORIŠTENJA PRIKUPLJENIH PODATAKA

2.1. Posjeta web stranicama i trgovini Varteks

Prilikom posjeta i pregledavanja web stranice i trgovine Varteks obradit ćemo pristupne podatke, datoteke zapisnika poslužitelja i kolačiće koji se prikupljaju u ovom kontekstu kako bismo vam učinili dostupnom našu web stranicu, njene sadržaje i funkcionalnosti  koje koristite, te osigurali stabilnost i sigurnost našeg informatičkog sustava i baza podataka.

Pravni okvir za zakonitost obrade podataka prilikom posjeta web stranicama i trgovini Varteks je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja f – obrada nužna za potrebe legitimnih interesa – tehnička dostupnost web stranice.

2.2. Naručivanje proizvoda i izvršavanje ugovora o kupoprodaji

Obrađujemo vaše podatke kako bismo izvršili ugovore koje smo sklopili s vama i pružili vam usluge i proizvode koje ste zatražili. Svrha obrade se temelji prvenstveno na specifičnim sadržajima iz ugovora. Dodatne pojedinosti o svrsi obrade podataka možete pronaći u Općim uvjetima i odredbama korištenja web trgovine Varteks (LINK).

Pravni okvir za zakonitost obrade podataka prilikom obrade narudžbe i izvršavanja ugovora o kupoprodaji je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja b – obrada nužna za sklapanje i izvršavanje ugovora.

2.3. Korisnička podrška i komunikacija unutar odnosa s postojećim kupcima

Obrađujemo vaše podatke s ciljem pružanja korisničke podrške u korištenju web stranica i web trgovine Varteks. To može uključivati sljedeće, npr.:

– obrada vaših zahtjeva koje ste uputili prema našoj korisničkoj službi
– servisna komunikacija nekomercijalnog karaktera (npr. sigurnosne informacije i tehnička podrška)

Pravni okvir za zakonitost obrade podataka prilikom obrade narudžbe i izvršavanja ugovora o kupoprodaji je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja b – obrada nužna za sklapanje i izvršavanje ugovora.

2.4. Obrada plaćanja

Ovisno o odabranom načinu plaćanja (kreditna ili debitna kartica), podaci potrebni za plaćanje biti će proslijeđeni ugovornom partneru Hrvatski Telekom HT PayWay koji izvršava naplatu. Pružatelj usluge naplate prikuplja podatke unutar vlastite aplikacije za kartično plaćanje, te se u tom slučaju primjenjuju obavijesti o privatnosti pružatelja usluge. Varteks nema pristup podacima potrebnim za plaćanje, niti iste pohranjuje.

Prijenos vaših podataka vanjskim pružateljima usluga platnog prometa temelji se na Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja b – obrada nužna za sklapanje i izvršavanje ugovora.

2.5. Interno marketinško istraživanje, optimizacija i poboljšanje ponude

Koristit ćemo podatke koje unesete (npr. podaci o naručenim proizvodima, povratima) za interne statističke svrhe i za potrebe istraživanja tržišta. Prije korištenja, podatke ćemo učiniti anonimnima uklanjanjem svih osobnih podataka, npr. zamjenom vašeg imena i drugih podataka prikladnih za identifikaciju sa slučajnim podacima.

Na taj način možemo izmjeriti koje su stranice naše web trgovine i proizvodi popularni, koje uređaje naši korisnici općenito koriste i iz kojih se regija pristupa našoj web stranici. Prikupljeni podaci pomažu nam kontinuirano optimizirati postojeću ponudu i razvijati nove funkcionalnosti i usluge.

Pravni okvir za zakonitost obrade ovog vrste podataka je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja f – obrada nužna za potrebe legitimnih interesa – poboljšanje funkcionalnosti web stranice i kvalitete ponude.

 

  1. WEB ANALIZA

3.1. Google Analytics

Naša web stranica koristi funkciju web analize “Google Analytics” koju pruža Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (‘Google’). Google Analytics upotrebljava kolačiće valjane u trajanju od 14 mjeseci kako bi prikupio vaše pristupne podatke prilikom posjete našoj web stranici. Google kombinira pristupne podatke za ovu svrhu u pseudonimne korisničke profile i prenosi ih na Google poslužitelj koji se nalazi u SAD-u nakon prvog anonimiziranja vaše IP adrese. Stoga ne možemo utvrditi koji su korisnički profili povezani s određenim korisnikom. To znači da ne možemo niti utvrditi niti odrediti način na koji koristite našu web stranicu na temelju podataka prikupljenih od strane Googlea. Osim toga, Google koristi zaštitu privatnosti za područje EU-US Privacy Shield (LINK: https://www.privacyshield.gov/) u slučaju da se osobni podaci šalju u SAD u iznimnim slučajevima. Google stoga jamči europske principe privatnosti podataka tijekom obrade podataka u SAD-u.

Google će upotrijebiti podatke prikupljene kolačićima u naše ime kako bismo mogli analizirati upotrebu naše web stranice i web trgovine i formirati izvješća o aktivnostima i korištenju naše we