Počeci Varteksa datiraju iz 1918. godine kada je osnovana Tekstilna tvornica Varaždin.

Proizvodnja vunenog prediva i tkanina započinje 1922., a 1926. godine se proizvodnja širi na izradu odjevnih predmeta, a već 1929. se otvara prva prodavaonica.

Tvornica do 1948. nosi naziv Tekstilna industrija d.d. Varaždin ili skraćeno Tivar.

Na slici: Tvornica Tivar 1934.

Pod kasnijim imenom Varteks, tvornica izrasta u najvećeg proizvođača i izvoznika tekstila u zemlji.

1972. je kreirana modna marka Varteks International, a jedanaest godina kasnije Varteks započinje suradnju s Levi’s®om.

1994. je kreirana modna marka Di Caprio koja je bila pozicionira kao Varteksov premium brand. Od 2018. Varteks se vraća svom imenu kao krovnom i univerzalnom brandu za sve svoje linije.

U proljeće 2008. kompanija dobiva nov izgled. U javnost izlazi sa svježim i suvremenim identitetom koji zadržava poruku Varteksove tradicije i kvalitete, no ide i korak dalje prema novim vrijednostima.

Ove godine Varteks obilježava svojih prvih 100 godina postojanja.

Tržišna orjentacija Varteksa osigurala je kompaniji na ovim prostorima liderstvo kroz povijest. Otvorenost prema novim idejama i naprednim tehnologijama, suradnja s relevantnim institucijama i ustanovama te pravovremena implementacija tržišnih impulsa osigurali su Varteksu vodeću poziciju u modnoj industriji na našim prostorima.

Predstavljanjem svoje najluksuznije kolekcije do sada, Limited izdanje za jesen-zimu 2018., od najboljih materijala – kašmir, alpaka i tkanina Loro Piana 130’s – Varteks jasno iskazuje svoju ambiciju da opet postana vodeća modna kuća, i dokazuje svoje kompetencije u dizajnu i proizvodnji.