Prvi korak u odabiru savršene muške odjeće za razgovor za posao svakako je istraživanje organizacijske kulture tvrtke koja uvijek uključuje i određeni dress code. Naime, nikako se ne želite pojaviti u suviše ležernom ili pak previše dotjeranom izdanju.

Filmskim jezikom rečeno, intervju za posao jedan je od važnijih sekvenci u vašem filmu u kojem ste vi glavni glumac. Naučili ste tekst. Dobro se pripremili za ulogu. A sada je na redu kostimografija kojoj je cilj – ostaviti izvrstan dojam.

Mjesto radnje – formalno okruženje

Pretpostavimo da je mjesto radnje tvrtka čiji dress code nalaže formalniji stil odijevanja, dakle – odijelo.

Opće pravilo koje vrijedi uvijek i baš u svim situacijama – nužno je da vam odijelo zaista dobro stoji i da je krojem u potpunosti prilagođeno vašem stasu.

Nadalje, naš je savjet – igrati na sigurne karte vječne elegancije i klasike jer intervju za posao nikako nije ni mjesto, niti vrijeme za modne eksperimente.

Posebno obratite pažnju na odgovarajuću dužinu nogavica koje ne smiju biti predugačke, ni prekratke. Čarape, obavezno crne i diskretne. Dužina rukava odijela također mora biti idealna, što znači da rubovi košulje trebaju biti vidljivi, ali ne više od 3 cm!

Po pitanju boja, naš savjet je klasično tamno plavo odijelo ili nijanse sive s bijelom košuljom koja je, naravno, savršeno ispeglana.

Posebnu pažnju obratite na sako koji treba imati majstorski krojena ramena koja itekako mogu doprinijeti dojmu odlučnosti i koja na lijep način mogu istaknuti vaš stas. Kravata – jednobojna ili s diskretnim mikro uzorkom. Cipele – crne ili tamne i ulaštene.

Mjesto radnje – neformalno okruženje

Za slučaj da tvrtka u kojoj imate zakazan razgovor za posao njeguje opušteniji, neformalniji stil, tada ideje za prikladno odijevanje dijelimo u dvije grupe: proljetno/ljetna i jesensko/zimska varijanta.

Krenimo s prijedlozima za hladniji dio godine.

Hlače neka budu udobne i majstorski krojene, tamnijih boja poput plave i crne, popularnog chino kroja ili čak traperice. Hlače možete uskladiti s efektnim pamučnim puloverima, najbolje jednobojnim, elegantnim vestama sa zatvaračem ili klasičnim vestama s V izrezom. Obuti možete klasične cipele ili polučizme od tamne ili smeđe antilop kože (no, nikako ne previsoke).

Ljetna varijanta ležernijeg načina odijevanja uključuje udobne pamučne chino hlače, jeans te jednostavne klasične košulje u svijetlim tonovima i polo majice. Obujte udobne, lagane cipele ili čak trendy tenisice.

Iste ideje za opušteniji dress-code možete primijeniti i prilikom sve popularnijeg neformalnog petka, poznatog i kao “casual Friday”.

Naime, opušteniji način odijevanja petkom s veseljem slijedi sve veći broj tvrtki u Hrvatskoj.

U slučajevima kada nema strogih pravila, dajte mašti na volju i birajte samo najkvalitetnije materijale koji jamče dugotrajnost i udobnost.