Varteks > Novosti > Varteksova Loro Piana Super 130’s odijela su od materijala koji se prilagođava svakom dobu godine

Varteksova Loro Piana Super 130’s odijela su od materijala koji se prilagođava svakom dobu godine

2019-10-15T13:52:53+02:0015.10.2019.|

Varteksova su se odijela ove godine počela krojiti od čuvene Loro Piana Super 130’s vune, ali što je to uopće?

Loro Piana talijanski je proizvođač tekstila od visoko kvalitetnog kašmira i vune. U Triveru, na sjeveru Italije, obitelj Loro Piana se početkom 19. stoljeća počela baviti preradom vune. Obiteljska se radnja zatim preselila u Valsesiju gdje je, 1924. godine, Pietro Loro Piana osnovao kompaniju onakvu kakva je poznata i danas. Nakon Drugog svjetskog rata Pietrov nećak Franco je preuzeo tvrtku koja je ubrzo postala svjetski poznat brend. Sredinom 70-ih godina, kompaniju su naslijedili Pietrovi sinovi Sergio i Pier Luigi.

Surađujući s talijanskom Federacijom konjičkih sportova FISE, sredinom 80-ih, Loro Piana kao brandpostala je ključan dio luksuznog sporta, a od 2002. godine odijeva novozelandski tim u jahtaškom natjecanju America’s Cup. Kompanija je proširila proizvodnju i na obuću te ukrase za dom.Njihove trgovine i butici su se 90-ih progresivno počeli otvarati na adresama najekskluzivnijih modnih ulica diljem svijeta, tako da kompanija s pogonom u Valsesiji trenutno broji 130 dućana.

2013.  godine kada je Sergio Loro Piana preminuo od teške bolesti, obitelj je LVMH grupi prodala 80% udijela za dvije milijarde eura. Od tada je predsjednik kompanije Antoine Arnault, sin Bernarda Arnaulta najbogatijeg Europljana i drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, a potpredsjednik je Pier Luigi Loro Piana.

Što znače brojevi?

Nakon striženja kvaliteta vune se, ovisno o debljini vlakana, mikroskopski mjeri u mikronima (deset tisućiti dio jednog centimetra). Da bi vuna uopće mogla biti u 100’s kategoriji, vlakna joj moraju biti tanja od 18.5 mikrona, ali to je samo početak. Ljestvica finoće počinje od 110s sve do 200s. Što ‘S’ brojevi više rastu, to je vuna tanja i kvalitetnija.

Odijela napravljena od tako finog materijala poput 150’s kategorije broje samo 16 mikrona, a takva se vuna može pronaći u runu malo koje ovce. Doduše, što vuna više ide prema 200’s kategoriji, materijal je sve prozračniji i lakši zbog čega se takva odijela najčešće nose ljeti. Osim što je vuna tanja lakše se i lomi, odnosno, odijelo se brže gužva. Stoga se odijela kategorije 150’s i više uglavnom čuvaju za posebne prilike.

Odijela od Loro Piana Super 130’s, kakva se mogu pronaći u Varteksovoj Limited Edition kolekciji, od idealnog su materijala čija je debljina prilagođena svakom dobu godine. Teže se gužvaju što ih zbog funkcionalnosti i izdržljivosti čini pravim izborom za poslovne prigode, pri čemu ih ekskluzivnost i kvaliteta materijala čini jednako poželjnima i za svečane prilike.

BESPLATAN POVRAT - NOVA KOLEKCIJA DO - 40%
close-image