Varteksova su se odijela ove godine počela krojiti od čuvene Loro Piana Super 130’s vune, ali što je to uopće?

Loro Piana talijanski je proizvođač tekstila od visoko kvalitetnog kašmira i vune. U Triveru, na sjeveru Italije, obitelj Loro Piana se početkom 19. stoljeća počela baviti preradom vune. Obiteljska se radnja zatim preselila u Valsesiju gdje je, 1924. godine, Pietro Loro Piana osnovao kompaniju onakvu kakva je poznata i danas. Nakon Drugog svjetskog rata Pietrov nećak Franco je preuzeo tvrtku koja je ubrzo postala svjetski poznat brend. Sredinom 70-ih godina, kompaniju su naslijedili Pietrovi sinovi Sergio i Pier Luigi.

Surađujući s talijanskom Federacijom konjičkih sportova FISE, sredinom 80-ih, Loro Piana kao brandpostala je ključan dio luksuznog sporta, a od 2002. godine odijeva novozelandski tim u jahtaškom natjecanju America’s Cup. Kompanija je proširila proizvodnju i na obuću te ukrase za dom.Njihove trgovine i butici su se 90-ih progresivno počeli otvarati na adresama najekskluzivnijih modnih ulica diljem svijeta, tako da kompanija s pogonom u Valsesiji trenutno broji 130 dućana.

2013.  godine kada je Sergio Loro Piana preminuo od teške bolesti, obitelj je LVMH grupi prodala 80% udijela za dvije milijarde eura. Od tada je predsjednik kompanije Antoine Arnault, sin Bernarda Arnaulta najbogatijeg Europljana i drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, a potpredsjednik je Pier Luigi Loro Piana.

Što znače brojevi?

Nakon striženja kvaliteta vune se, ovisno o debljini vlakana, mikroskopski mjeri u mikronima (deset tisućiti dio jednog centimetra). Da bi vuna uopće mogla biti u 100’s kategoriji, vlakna joj moraju biti tanja od 18.5 mikrona, ali to je samo početak. Ljestvica finoće počinje od 110s sve do 200s. Što ‘S’ brojevi više rastu, to je vuna tanja i kvalitetnija.

Odijela napravljena od tako finog materijala poput 150’s kategorije broje samo 16 mikrona, a takva se vuna može pronaći u runu malo koje ovce. Doduše, što vuna više ide prema 200’s kategoriji, materijal je sve prozračniji i lakši zbog čega se takva odijela najčešće nose ljeti. Osim što je vuna tanja lakše se i lomi, odnosno, odijelo se brže gužva. Stoga se odijela kategorije 150’s i više uglavnom čuvaju za posebne prilike.

Odijela od Loro Piana Super 130’s, kakva se mogu pronaći u Varteksovoj Limited Edition kolekciji, od idealnog su materijala čija je debljina prilagođena svakom dobu godine. Teže se gužvaju što ih zbog funkcionalnosti i izdržljivosti čini pravim izborom za poslovne prigode, pri čemu ih ekskluzivnost i kvaliteta materijala čini jednako poželjnima i za svečane prilike.