Igor Rudan je međunarodno priznati znanstvenik, čiji je rad u području globalnog zdravstva izrazito doprinio smanjivanju smrtnosti djece u svijetu. Zaljubljenik je u znanost i knjige od malih nogu. Iako je u Hrvatskoj završio studij medicine, usavršavao se zatim u različitim područjima koja su ga zanimala – antropologiji, genetici, javnom zdravstvu i pitanjima globalnog razvoja.

U Hrvatskoj je pokrenuo poznati znanstveni projekt „10.001 Dalmatinac”, temeljem kojeg je za mnoge ljudske gene pronađena uloga u zdravlju i bolesti. Kasnije ga je put odveo izvan Hrvatske, te danas u Edinburghu vodi Centar za globalno zdravlje.

Radeći na smanjivanju smrtnosti djece u svijetu, obišao je brojne zemlje i tamo radio kao savjetnik međunarodnih organizacija i humanitarnih zaklada.

Za svoj je rad dobio niz nagrada, te je primljen u članstva akademija znanosti u Velikoj Britaniji i Kini. U Hrvatskoj je mnogima poznat po populariziranju znanosti svojim objavama na Facebooku, kao i dokumentarnoj TV-seriji “Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju” i kolumnama “21. stoljeće” koje je pisao za Večernji list, te knjigama “Točna boja neba” i “Zao zrak“.

Pogledajte naše ostale nesavršene muškarce u savršenim odijelima