Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko Vrućina ili Vojko V, je reper i producent iz Splita. Trenutno najvruće ime regionalne hip-hop scene. Sretno oženjen, otac malenog Petra. Ima diplomu računarstva splitskog FESB-a, nije zaposlen u struci, ali radi ono što voli i od toga živi. Rođen je 1985. godine u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Split nema namjeru napuštati. Vojko V pripada generaciji milenijalaca.

Vojko

Nakon demo faze u ranim dvijetisućitima, ozbiljniju glazbenu karijeru započinje u bendu Dječaci s kojima snima tri albuma: Drama (2008.), Istina (2011.) i Firma (2015.). Uz Dječake bio je i član benda Kiše Metaka s kojima je izbacio dva albuma (foldera), kao i jednu kratku suradnju sa producentom AC3PO pod imenom Kuje i Laseri(2010.). Nakon raspada Dječaka i Kiše Metaka, odlučuje se za solo vode i objavljuje album Vojko (2018.) s kojim osvaja tri nagrade Porin, između ostalih i onu najbitniju za album godine.

Svojedobno je izjavio za Globus „Kad sam radio album Vojko, uzimao sam u obzir kome se obraćam. Nisam htio napraviti album koji će propasti, ni u kreativnom ni u komercijalnom smislu. Budući da neke pare mogu zaraditi jedino od koncerata, koncentrirao sam se na to da me razumiju svi, a posebno mlađa publika, koja jedina ima volje dolaziti na koncerte”. Po objavi albuma ugostio ga je praktički svaki klub i festival, a rijetki napune Dom sportova, Vojku je to uspjelo pola godine nakon objave solo prvijenca.

Vojko V je fenomen. Meme oružje u rukama generacije Z, YouTubera i influencera, dokonih, a bome i ozbiljnih komentatora političke zbilje i svakodnevice, najeksponiraniji introvert. Vojko V se za vrijeme rada na solo albumu „Vojko” počeo vraćati programiranju i traženju posla u struci. Publika i kritika mislila je drugačije. Sad nas očekuju nastavci „Dvojko” i „Trojko”.

Vojko Vrucina