Loading...
Varteks > Nose Varteks > Zoran Vakula
Zoran Vakula2020-01-28T15:14:47+02:00

Zoran Vakula rođenjem i srednjoškolstvom je Virovitičanin, a životom Našičanin, Pitomačanin i još najdulje Zagrepčanin. Odijela je počeo nositi još kao mali (postoji foto zapis!), te posebice sakoe od srednje škole.

Po zanimanju dipl. ing. fizike – geofizike s meteorologijom, diplomirao je kao prvi u generaciji na zagrebačkome PMF-u. Nakon gotovo 18 godina paralelnog stalnog rada u DHMZ-u – gdje je brže nego što je uobičajeno prošao put od vježbenika do načelnika Odjela za vremenske analize i prognoze – i povremenog rada za Hrvatsku radioteleviziju (HRT), od 2013. godine stalno je zaposlen na HRT-u, gdje neki vole reći da vedri i oblači. U meteorološkom smislu, naravno.

Većina ga zna kao meteorologa-prognostičara s radija i televizije, a mnogobrojni i po znanstveno-popularnim predavanjima koje najčešće naziva: “O vremenskoj prognozi i još koječemu…” Osim putem njih, popularizira znanost, posebice meteorologiju, i u emisijama obrazovnog, znanstvenog, dječjeg i zabavnog programa HRT-a, te gotovo svakodnevno na internetskim stranicama HRT-a. Vjerojatno je stoga i kao jedini meteorolog do sada nominiran i za ambasadora prvih Statističkih olimpijada u Hrvatskoj.

Urednik je mnogobrojnih meteoroloških sadržaja na medijskim platformama HRT-a – radiju, televiziji, teletekstu i internetu te aplikaciji za pametne mobilne telefone, a bavi se i verifikacijom prognoza i njihovom ekonomskom evaluacijom.

Vjerojatno je najčešće spominjani krivac za loše vrijeme, bez obzira bilo ono dobro prognozirano ili ne. Zbog svoje svestranosti i popularnosti neki su ga spominjali i u pjesmama, od kojih je jedna čak bila nominirana za Porina, a bio je i prvi meteorolog u svijetu koji se natjecao u Plesu sa zvijezdama. Meteorologiju je promovirao i putem meteo-stripa, a u svijetu je još poznatiji po Međunarodnoj izložbi karikatura na temu meteorologije, koja je održana u Zagrebu, te njezinom nastavku na internetskim stranicama HRT-a. Naravno, i po HRT METEO aplikaciji – jedinstvenoj po subjektivnim vremenskim prognozama – koja postoji na pametnim mobilnim uređajima na skoro svim kontinentima.

Kao do sada jedini meteorolog u Hrvatskoj bio je nominiran za Večernjakovu ružu za TV osobu godine 2016., a magazin Story ga je čak proglasio Muškim TV licem 2018. godine.

WEBSHOP I DALJE RADI - SJAJNI NOVI MODELI - 40%
close-image