Zoran Vakula rođenjem i srednjoškolstvom je Virovitičanin, a životom Našičanin, Pitomačanin i još najdulje Zagrepčanin. Odijela je počeo nositi još kao mali (postoji foto zapis!), te posebice sakoe od srednje škole.

Po zanimanju dipl. ing. fizike – geofizike s meteorologijom, diplomirao je kao prvi u generaciji na zagrebačkome PMF-u. Nakon gotovo 18 godina paralelnog stalnog rada u DHMZ-u – gdje je brže nego što je uobičajeno prošao put od vježbenika do načelnika Odjela za vremenske analize i prognoze – i povremenog rada za Hrvatsku radioteleviziju (HRT), od 2013. godine stalno je zaposlen na HRT-u, gdje neki vole reći da vedri i oblači. U meteorološkom smislu, naravno.

Većina ga zna kao meteorologa-prognostičara s radija i televizije, a mnogobrojni i po znanstveno-popularnim predavanjima koje najčešće naziva: “O vremenskoj prognozi i još koječemu…” Osim putem njih, popularizira znanost, posebice meteorologiju, i u emisijama obrazovnog, znanstvenog, dječjeg i zabavnog programa HRT-a, te gotovo svakodnevno na internetskim stranicama HRT-a. Vjerojatno je stoga i kao jedini meteorolog do sada nominiran i za ambasadora prvih Statističkih olimpijada u Hrvatskoj.

Urednik je mnogobrojnih meteoroloških sadržaja na medijskim platformama HRT-a – radiju, televiziji, teletekstu i internetu te aplikaciji za pametne mobilne telefone, a bavi se i verifikacijom prognoza i njihovom ekonomskom evaluacijom.