Dirigent Ivo Lipanović, rođen je u Dubrovniku, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Godine 1986. pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu, te je iste godine, a na poziv maestra Vjekoslava Šuteja, angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu. Od 1992. do 1998. godine ravnatelj je Opere HNK u Splitu i umjetnički ravnatelj glazbenog programa SPLITSKOG LJETA.

Ivo Lipanović

Od 1995. godine intenzivno nastupa u inozemstvu pa tako u Seoulu ravna premijerom Verdijeva DON CARLOSA, u Državnoj operi u Ankari izvodi CARMINU BURANU, ANDREU CHENIERA, CARMEN i FAUSTA, a u Italiji s velikim uspjehom debitira u Cagliariju sa Gounodovim FAUSTOM kao i u Sassariju Mascagnijevom CAVALLERIOM RUSTICANOM. Tijekom 1996. godine u Veroni s pijanistom Aldom Ciccolinijem integralno izvodi Saint-Saensove glasovirske koncerte i simfonije F. Mendelssohna. Dobitnik je nagrade „Milka Trnina“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2003. godinu.

2012. u HNK Split, a za Muzički Bienale Zagreb, praizvodi operu MARŠAL hrvatskog skladatelja Silvija Foretića. S Invom Mulom i Zagrebačkom filharmonijom snimio je za Virgin CD pod nazivom Il bel sogno s arijama iz opera Gounoda, Masseneta, Puccinija i Verdija, a s Elenom Mosuc i Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a za Sony također CD s arijama Rossinija, Bellinija i Donizettija. Uz maestra Šuteja višegodišnji je dirigent humanitarnog spektakla Opera pod zvijezdama na zagrebačkoj Šalati, a kasnije na Tomislavovu trgu, kao i mnogih koncerata Zagrebačke filharmonije na kojima su nastupile operne zvijezde Jose Carreras, Inva Mula i Denyce Graves. Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik stalno nastanjen u Zagrebu, a od listopada 2014. postavljen je za ravnatelja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i ravnatelja glazbenog programa Splitskog ljeta.

Ivo Lipanović

Dirigirao je i kao ravnatelj organizirao veliko gostovanje ansambala HNK Split (zbor, balet, tehnika) na 67. Ljubljanskom festivalu 2019. s Verdijevom AIDOM. U Pisi, Livornu, Lucci i Rovigu je dirigirao predstavama Verdijeve opere SIMON BOCCANEGRA, u Foggi i Lecceu operom FEDORA U. Giordana te u Teatru Bellini u Cataniji operom Norma V. Bellinija. Trenutno sa suprugom živi u Zagrebu, a u 2019. godini bio je jedan od dobitnika Porina nagrada u kategorijama Najbolja izvedba klasične glazbe, Najbolja snimka albuma klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe za izvedbu Nikole Šubića Zrinskog zajedno sa solistima i simfonijskim orkestrom HRT-a te dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najboljeg opernog dirigentskog ili redateljskog ostvarenja za dirigiranje operom Nabucco na 64. Splitskom ljetu.