Josip Granić je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja od prosinca 2018. godine. Iako je najmlađi pročelnik u povijesti ove organizacije izabran je zasluženo zbog svoje stručnosti i iskustva.

Prije nego što je izabran za pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja bio je predsjednik komisije za spašavanje na vodama i poplavama.

HGSS-u se priključio 2006. godine a ono što ga je dovelo u HGSS je ljubav prema speleologiji. Njegovo prvo profesionalno usavršavanje unutar HGSS-a bilo je vodič potražnog psa i search management.

Biti na čelu Službe koja već 69 godina uspješno volonterski radi tako značajan i častan posao za njega je iznimna obveza i velika čast. Sam HGSS broji oko 1000 članova, a toliki je otprilike i broj akcija spašavanja ljudi i imovine širom RH, a počesto i u inozemstvu, tijekom godine.
Karakteristika članova HGSS-a, uz veliku dozu altruizma, je konstantan razvoj u svrhu uspješnijih spašavanja.

Uz posao pročelnika HGSS Josip Granić je kroz dugogodišnje djelovanje unutar HGSS-a stekao zvanje Instruktora gorskog spašavanja, spašavanja na vodama i u poplavama, instruktor vođenja potraga i još poneko instruktorsko i spašavateljsko zvanje, dok je 2007. nakon spašavanja četverogodišnjeg dječaka dobio nagradu „Ponos Hrvatske“.