Iva Tolić je molekularna biologinja i jedna od vodećih svjetskih znanstvenica u području biofizike diobe stanice. Od djetinjstva zaljubljenica u znanost, završila je zagrebački MIOC, a osvojila je i prvo mjesto na republičkom natjecanju iz matematike. Kao tinejdžerica voljela je glazbu i izlaske te čak nastupala u jednom bandu. Diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a zatim je tijekom poslijediplomskog studija iz biomatematike radila kao znanstvena novakinja na Institutu Ruđer Bošković.

Usavršavala se na Sveučilištu Harvard u Bostonu, Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu i Sveučilištu u Firenci, a zatim je vodila vlastitu istraživačku grupu na Institutu Max Planck u Dresdenu. Nakon 15 godina rada u 4 različite države zatvorila je krug vrativši se u Zagreb na Institut Ruđer Bošković, gdje je zaposlena kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i vodi grupu od 12 mladih znanstvenika.

Za svoja otkrića vezana uz staničnu diobu dobila je brojne nagrade kao što su Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Državna nagrada za znanost, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti, koju zovu i austrijskim Nobelom.

Nositeljica je brojnih znanstvenih projekata među kojima se ističu najprestižniji projekti Europskog istraživačkog vijeća (ERC) Consolidator i Synergy, poznati kao “Znanstveni Oskari“.

Osim uspjeha u otkrivanju složenih staničnih procesa, uvrštena je i na listu znanstvenica s najviše stila u svijetu po izboru organizacije Future-ish koja se bavi popularizacijom znanosti i rušenjem tabua o znanstvenicima kao krutim i dosadnim osobama.